Natura 19-5-18


De tant en tant i si el temps acompanya, anem a fer un passeig per la rodalia de Tortellà. Avui ens hem arribat fins a la pedrera practicada al peu de la muntanya dels Comuns, avui dia parada, ja fa uns anys es va deixar d'extreure pedra.
Encara recordo, crec que devien ser els anys cinquanta, l'exercit feia maniobres disparant els canons dirigits cap a aquesta muntanya. De fet no em sembla que fessin res malbé, ja que aquesta muntanya és un pedregal, si recordo haver escoltat alguna gent del poble, que posteriorment al bombardeig, la recollida de ferralla va ser notable per part d'alguna persona.
Un dia junt amb la colla d'amics i fora de l'horari d'escola, ens vam posar d'acord per visitar la zona per comprovar si era veritat que si trobava restes de bombes (Això de les bombes a la mainada de llavors ens cridava molt l'atenció).
Per sort la troballa no va ser res de l'altre mon i després de trepitjar molta pedra vam tornar a casa amb tres o quatre restes de bomba, de poca importància.
En canvi, una bomba de debò trobada uns anys més tard sota el pont del Llierca sí que podia constituir un perill.
Un dia d'estiu de principis dels seixanta, en què una bona colla d'amics vam decidir d'anar a banyar-nos a les gorgues que hi ha sota el pont del riu Llierca, algú de la colla va descobrir una granada sota l'aigua, es deia que segurament deixada allà en temps de la guerra civil.
Jo particularment no la vaig veure però, com que estava dins la gorga en un lloc profund i l'aigua estava tota tèrbola, només aquells que bussejaven la podia veure. El cas és que quan vaig sentir que els companys deien que allà hi havia una bomba, a mi se'm van llevar les ganes de banyar-me.
Recordo que entre nosaltres hi havia fills d'algun  guàrdia civil de Tortellà, que deia que no corríem perill perquè la pólvora mullada no explota, però així i tot, jo no les tenia pas totes. 
Alertada la guàrdia civil del cas, van treure la granada i la van fer explotar, això és el que em van dir més tard, per tant si va explotar, de perill en portava.


Vistes de la pedrera de Tortellà





Tortellà vist desde la pedrera i altres vistes.
Montagut



Sant Jaume de Llierca

El campanar de Tortellà






Mirant cap a Montagut i Sant jaume



Fotografies d'un indret de la rodalia de Sales de Llierca.


Forn de cals antic practicat a peu de carretera.








El pont del Llierca



Altres fotografies del dia a dia










































Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023