Fotografía astronómica 6-4-18

La constel·lació del carro gran, o bé l'Óssa Major, ès l'última de les circumpolars, al nord topa amb la del Drac, a l'est amb Bootes i Canes Venatici, al sud limita amb Coma Berenices i el Lleó Menor, per l'oest el Linx i el camell tanca'n el cercle.
L'estrella alfa, Dubhe, de magnitud 1,9, forma un sistema doble amb una companya de 4,8, separada 0,7 minuts d'arc.
Ursa Major està repleta de galàxies entre les quals és troba'n les Messier 81-82-101-108-109 les galàxies NGC 2841-3184 i 3077 i moltes altres, la M 40 son dos estels.
Un dels objectes Messier clàssic d'aquesta constel·lació, és la nebulosa planetària M 97, de nom Nebulosa del Mussol, es tracta d'una estrella moribunda que s'ha desfet de les seves capes exteriors i convertida en una nana blanca que, extremadament calenta, manté els àtoms ionitzats de la nebulosa.
La magnitud és de 9,9 i la distancia és d'uns 12.000 anys llum.
Un altre objecte d'interès és la estrella zeta de nom Mizar, té una companya, Alcor amb la qual sembla que forma una binaria òptica, perquè encara no està clar si és part del conjunt Mizar, que està format per quatre estrelles sense comptar amb Alcor.
Mitològicament la figura de l'Ósa està relacionada amb Calisto, filla del rei d'ArcadiaLicaón, ella fou una de les Nimfes del seguit de la deessa Artemisa i una de les més estimades per la deessa.
Com no podia ser d'una altra manera, Zeus estava enamorat d'ella, i per seduir-la es va transfigurar en la deessa de la cacera i es va unir a ella.
La noia va tenir un fill que li va posar per nom Arcade.
Quan Artemisa es va adonar que Calisto havia trencat el vot de virginitat, la va expulsar i per acabar de polir la troca, la deessa Hera esposa de Zeus, gelosa on n'hi hagi, la va convertir en Óssa.
Calisto en forma d'Óssa, passava el temps, vaga'n pel bosc, i un dia es va trobar amb el seu fill convertit en un jove caçador que per ignorància va estar a punt de ferir a la seva mare.
Zeus que contemplava el panorama, va convertir al noi en un Os petit i els va col·locar a tots dos al cel.
Però la cosa no acaba aquí, Hera no va consentir que arribada la nit aquests astres anessin a reposar a l'oceà com tots els altres i amb la complicitat de Posidó els va col·locar de manera que no tinguessin repòs girant contínuament.
Està vist que en aquells temps hi havia deus que tenien mala llet.


El gran Carro segons Stellarium


Ursa Major al costat de les antenes de Rocacorba.






M 97 -Fotografía realitzada amb el reflector Zeiss de 1,23 mts. de l'Observatori de Calar Alto.


Fotografies de la ESA


M 40

M 81-82

M 97-108

M 101

Mizar i Alcor

NGC 3310

M 109






Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Fotografia astronómica 15-4-2023