Fotografía astronómica 3-4-18


La constel·lació de la Girafa o Camelopardalis, ocupa un lloc entre les circumpolars i està infiltrada al nord entre el Drac i l'Óssa Menor, més avall a l'est és veïna amb l'Ossa Major i a la part baixa topa amb el Linx, l'Auriga i Perseu, per l'oest li barra el pas Cassiopea i Cefeu.
Igual que la majoria de les circumpolars no és molt rica en objectes d'interès, en canvi un bon grapat de galàxies de factura feble es poden veure si es disposa d'una bona obertura telescòpica.
És a causa del fet que la majoria dels objectes són difícils de captat per la seva feblesa que no hi he dedicat massa temps a fotografiar-los, tret d'alguna planetària i algun cúmul, la resta, romanen intactes a la captura del meu equip.
Per altra banda, la proximitat al pol, fa que sigui un tan difícil la seva captació, doncs el sistema de seguiment no funciona amb exactitud.
La constel·lació és d'implantació recent per un astrònom holandes (Petrus 
Plancius) nat el segle XVI per tant, no té referencies mitològic as, encara que algú l'ha volgut relacionar amb el camell que va utilitzar la bíblica Rebeca quan es troba amb Isaac, el cert és que no està basada en la mitologia grega.
Un dels objectes macos d'observar amb un bon binocle, és la cascada de Kemble  que és una riuada d'estrelles que culmina en un cúmul. És molt curiós i interessant de veure.
Però com sempre, per observar aquest objecte amb tota la seva plenitud, ens calen cels exempts de contaminació lumínica, cosa que ara per ara és impensable si no ens desplacem a les Guimbanbes on estiguem més sols que la una.



Camelopardalis segons Stellarium


Nebulosa planetaria NGC 1501

Ampliació NGC 1501






Fotografies de la ESA



Estrella Alfa Camelopardalis

Cascada de Kemble al complert, una riuada de estrelles culmina en un cúmul, (baix esquerre)

IC 361

IC 3568

NGC 1501

NGC 1502

NGC 1708

NGC 2403

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023