Fotografía astronómica 14-4-18


Hèrcules és la constel·lació de l'heroi semidéu de força descomunal. Com la majoria de constel·lacions que no estan immerses en la bromosa faixa de la Via Làctia, se li compten infinitat de galàxies, ja que el cel profund que s'observa, no està privat de la visió a causa de les riades d'estrelles i camps nuvolosos de la galàxia de la qual formem part.
Tan sols una petita parcel·la de la banda baixa esquerra de la constel·lació, llepa  el  corrent d'estrelles de la galàxia mare.
Tres són els cúmuls casualment globulars, que alberga la constel·lació, M 13, el més popular i assequible del hemisferi nord, M 92 i 
NGC 6229. També són tres les nebuloses planetàries existents, NGC 6058, IC 4593 i NGC 6210.
Tothom coneix més o menys la mitologia que parla d'Hèracles o Hèrcules, s'han fet moltes pel·lícules de l'heroi i encara que moltes d'aquestes pel·lícules són molt exagerades i no interpreten al peu de la lletra el que explica la mitologia grega i romana, alguna sí que explica el que és més rellevant com són els dotze treballs.
No explicaré ara aquí tota la història, perquè és llarguíssima, però si per alt enllà.
Hèrcules pertanyia a la família dels Perseids (que el fundador va ser Perseu), la seva mare fou Alcmena i el seu pare mortal Amfitrió, ambdós eren de Tirint.
Un dia en què Amfitrió estava fora guerrejant, Zeus (Júpiter) transfigurat en Amfitrió, va passar una nit amb l'Alcmena, una nit que va ser tan llarga com tres nits juntes (aquest Zeus ho feia tot a lo gran), i de resultes va néixer Hèrcules.
Quan el nen tenia vuit mesos, Hera, esposa de Zeus (tota gelosa ella) el va voler matar, introduint dues serps a l'habitació on era la criatura.
El problema el van tenir les serps, perquè el nen ja tenia una força descomunal, de manera que per poc no fa botifarres amb elles.
Ja de més gran, va realitzar els dotze treballs amb els quals es va guanyar la fama.
De manera resumida donaré els dotze treballs que va realitzar l'heroi:
Matar al lleó de Nemea, matar l'hidra de Lerna, matar un porc-senglar gegant d'
Erimanto, capturar una femella de cérvol a Cerinea, matar uns ocells a Estinfalia, netejar en un sol dia els estables d'Augias, capturar el toro de Creta, obtenir el cinturó de l'amazona Hipolita, apoderar-se dels bous de Gerión, apoderar-se dels cavalls de Diomedes, apoderar-se de les pomes del jardí de les Hespèrides, capturar al gos Cerber.


Hércules Farnesio, copia romana en marbre segle III

Infantesa de Hércules

El lleó de Nemea

La cervol de Cerinea

El brau de Creta

La hidra de Lerna

El porc-senglar de Erimant

Els ocells d'Estinfalia.

L'Hércules segons Stellarium , l'han dibuixat una mica escanyolit.








Copies de la ESA


Ras Alguethi alfa hérculis situada a 382 a.ll. es una estrella doble A-B

IC 4593 Nebulosa Planetaria

M 13

M 92

NGC 6035

NGC 6050

NGC 6058 Nebulosa Planetaria

NGC 6060

NGC 6166

NGC 6210 Nebulosa Planetaria

NGC 6229

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Fotografia astronómica 15-4-2023