Fotografía astronómica 17-11-17

Des del passat dia tretze la lluna s'en anat desplaça'n en direcció als planetes Venus-Júpiter i avui dia 17 es trobava en bon lloc per ser fotografiada, de fet és una lluna finíssima que possiblement demà ja no es pugui veure.
Parla'n de la lluna, que en diu la mitologia d'ella? Doncs lluna és el nom que li van posar els romans a la deessa de la nit, però pels grecs era Selene.
Selene era filla d'Hiperión i Tea, era germana d'Helios el sol i Eos l'aurora. Zeus es va enamorar d'ella i van tenir tres fillas.
Peró l'amor de Selene va ser per Endimión que en algunes versions diuen que era un príncep que trobant-se un dia de caça cansat, es va ficar en una cova fresca a reposar i va quedar adormit.
En altres es diu que era un jove pastor que també cansat es va ficar en una cova i es va adormir.
El cas és que Selene tot fent la seva ronda nocturna va entrar a la cova i en veure al jove adormit es va enamorar d'ell.
Endimión al despertar-se va veure la cova il·luminada per una guapa donzella que se'l mirava i a tots dos l'amor els hi va fer titlin.
Vet aquí que Selene va pujar a l'Olimp i va demanar un favor al deu Zeus, que conserves la joventut a Endimión al mateix fet que passes la vida eterna adormit i solament despertes quan ella l'anava a veure.
Zeus li va concedir, però el que no queda clar és si allò representava un do del deu o un càstig al noi, per haver gosat enamorar-se de la Selene. El fruit d'aquest amor van ser cinquanta filles.
Embolica que fa fort.



Selene i Endimión




Segons Stellarium


La cascada de Kemble es una riada d'estrellas que culmina al cumul NGC 1502.

Cascada de Kemble segons Stellarium.





L'asteroide Iris al seu pas per Aries.



Els objectes de magnitut superior a 10 a dures penes queden reflectits.




El planeta Urà relluieix com un altre estrella més al seu pas per Pisces.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023