Fotografía astronómica 13-11-17

Altair és l'estrella més lluminosa de la constel·lació de L'Àguila (l'alfa), el seu nom és d'origen àrab, En Nesér-el-tàir (El Boltó volant), més tard es pronunciarà Altair a seques.
De fet la constel·lació ja l'anomenaven a la cultura mesopotàmica, Ti (L'àguila).
La distància de l'estrella és de 16,73 anys llum i juntament amb Deneb de Cigne i Vega de la Lira formen el triangle d'estiu, una figura molt atractiva, faci'l de fotografiar.
Els grecs van adoptar la figura de l'àguila per representar a Zeus en algunes de les seves aventures, com per exemple el rapte del jove Ganimedes per una àguila. Conta el mite que Zeus es va encapritxar d'aquest noi, que pel que sembla era de molt bon veure (aquest bon deu, Zeus, ho feia seguir tot i no s'estava de res), i va enviar l'àguila per portar-lo a l'Olimp, per una altra banda, un altra versió del mite, diu que va ser Zeus convertit en àguila qui el va anar a buscar.
Ganimedes devia tenir aptituds de ser un bon cambrer, perquè de seguida tots els deus el va convertir en el seu servidor del vi sagrat, o el vi dels déus, o sigui el coper dels déus.
Era fill de Tros rei dels Troians el qual es va veure recompensat per Zeus qui li va regalar cavalls ràpids com una tempesta i una vinya d'or obra del deu Hefestos o Vulcano. ( No se quina mena de vi podia donar aquesta vinya).
Tot i que era un mortal Ganimedes es va convertir en un deu, ja que va estar adorat al costat de Hebe en poblacions com Sicione i Flionte.
El dia d'avui (deixant de banda els mites), s'ha completat la conjunció de Venus i Júpiter, per sort l'he pogut fotografiar, ja que el cel oferia disposició per fer-lo.




Constel·lació de l'Àguila segons Stellarium.

Lluna a prop de la posta.





Serralades

Alguns craters.

Sortida del sol.

L'asteroide Iris al seu pas per Aries prop de la estrella Mesarthim gamma Ari.





La conjunció Venus-Júpiter, amb la aproximació màxima ha tingut lloc aquest matí.




Amb las primeres llums del dia.

El dia 12 es veien més objectes al cel.



Tothom que hagi vençut a la son, l'ha pogut veure en directe.




Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023