Fotografía astronòmica 15-6-17

Unes fotografies fetes el dia 13 nit que durant una bona estona vaig estàr al peu del canò. La nit es presentàva una mica més fosca del habitual, potser perquè al fèr tanta calor, la gent arriba mès cansada que de costum i se'n va a dormir, no ho sè, el cas és que trèt la llum dels carrers a las casas no es veia gaira llum.
El mesos  de Juny i Juliol sòn  els  mesos més dolents pel que fa a la llum diurna de última hora, que no acaba de enfosquir-se practicament fins les once de la nit, encara que es vegin els estels, si mires l'horitzó veuràs la llum del dia que li costa de desapareixer i mentre això pàsi no es pot disparar la màquina perquè si ho fas la foto surtirà de color blau i és convenièn  que sigui negra.
Així ès que, quànt dona mès gust de fer aquesta feina és, principi de primavera, finals d'estiu i a l'hivern.
Llavors es pot passar una llarga estona manipulant el portàtil i el telescòpi a fi portar al presènt escenàris del passat.
És una bonica manera de viatjar al passat i ens podem desplaçar tot el que permeti la resolució i potencia de l'equip que fem servir.
El rècord de distancia observada fin ara estaba en 13.100 miliòns anys llum, ara ja està pulveritzàt
pel nou record de 13.400 miliòns anys llum, obtingut per un equip de astronòms de la universitat de Yale, EE.UU.
Aquesta observaciò correspon a la galàxia anomenada GN-z 11, que es trova a la constel·lació de Ursa Major i els telescòpis utilitzats han estàt el Hubble i el Spitzer.
La galàxia esmentada va enviar la seva llum 400 miliòns de anys desprès del bing bang, el que vol dir que les estrelles de aquest objecte han tingut temps de cremar tot el seu combustible i en la actualitàt poden estar mortes.


Estrella agonitzant situada a 2000 anys llum, las capas exteriòrs es dispersen formant aquest objecte de color verd i vermell que correspon el primer a oxigen ionitzàt i l'últim a hidrògen ionitzàt.


Estrellas agrupadas que recorden a un cúmul en una zona de Serpens Cauda. AR/DEC 18-39-0+05:23.

Amb una magnitud de 8,4 i situat a 39.900 anys llum, M 56 sembla trobar-se en indret on las estrellas circundànts semblen caure en cascada.



La galàxia esmentada que lluny de semblar una galàxia standar sembla una patata amb malformaciòns.






Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Fotografia astronómica 15-4-2023