Fotografia astronómica 13-2-17

       Misteris de la fotografia i dels objectes del cel.
       --------------------------------------------------------
No m'hi trovo gaire sovint en casos d'aquests, quant veig algun objecte rar en la fotografia del cel , quasi be sempre hi trovo explicació, el rastre d'un satèl·lit, d'un avió, etc.
Recordo una fotografia feta amb la maquina equipada amb un gran angular, per captar una zona amplia del cel i quant la visionava amb l'ordinador, veig una taca borrosa i débil.
En principi no comprenia que era allò, però al veure que la foto recollia la constel·lació del cavall alat, de seguida me'n vaig adonar que es tractava de la galàxia de Andromeda.
Això pasa perquè aquests objectes son dèbils i no es veuen a ull nu a l'hora de fotografiar, però la maquina si que els recull.
Una cosa semblant m'ha passat el dia 3 de aquest mes de Febrer, però aquí no me'n he sortit, un objecte estrany surt a la fotografia.Tenia ganes de fotografiar la conjunció Venus-Mart, cosa que volia fer un parell de dies abans perquè també hi havia la lluna, però el temps no m'ho va permetre.
Així que equipat amb una DSLR i un objectiu de 150 mm. faig un parell de preses de 6 segons de exposició, recordo que faltaban cinc minuts per les set del vespre, el que vol dir que encara no havia entrat la foscor de la nit i les fotografies recollien la llum blavosa del cel.
Haig de dir que la maquina fotogràfica que feia servir, triga ben bé 20 segons en procesar cada fotografia, el que vol dir que entre les dos fotografies hi ha un temps de : 20 + 6 = 26 segons, dic això perquè de tractar-se de un objecte en moviment, hauria deixat un bon rastre i no es el cas.
A traves d'un programa de fotografia, a la primera presa  l'hi canvi-ho el color per un més negre i li aplico una mica de llum
per veure l'objecte més ressaltat. No se que pot ser.
No lliga res, ni avions ni satèl·lits ni brutícies a la lent, vaja, res.
Miro de localitzar les estrelles de fons per tal de saber les coordenades exactes de l'objecte. En aquestes coordenades no hi ha cap objecte que se li pugi semblar, es una zona de la constel·lació de Pisces amb poques estrellas i objectes.
Repasso la situació de asteroides i cometes i aquí si que trovo un cometa, el 2P/ Encke situat molt a la vora de Venus.
Quant faig aquesta comprobació, han passat tres o quatre dies del dia de les preses, per tant dedueixo que es molt probable que el que surt a la fotografia, sigui aquest cometa, però no en puc estar completament segur, perquè no se la trajectòria.
Qui vulgui veure aquest cas com una cosa relacionada amb ovnis i "marcianos " que giri full perquè "el menda" no hi creu amb aquestes tonteries.
En fi, aquí teniu les fotografies.

Comprovació : entre les dos fotografies hi ha un temps de 26 segons i l'objecte no s'ha mogut.


Les estrelles de fons permeten trovar les coordenades exactes.

1ª fotografia pasada al color del cel negre.

Copia de la 1ª fotografia amb aplicació de llum per veure les estrelles de fons.

2ª fotografia totalment intacta tal com va sortir de la maquina.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023