Fotografia astronòmica 6-3-16

El passat dissabte dia 29 de Febrer, el company Carles Puncernau, em passa la noticia del transit de l'asteroide 27 Euterpe, pel cúmul M 35 que es troba a la constel·lació de Gemini.
Com que aquesta constel·lació la tenim en ple zenit en aquestes dates de final de Febrer i principis de Març, i a primeres hores de la nit, el treball de fotografia i localització era totalment factible,no més faltaba que el temps acompanyés una mica.
Per altre banda el factor magnitud de l'asteroide es 10-10,5, el que vol dir que es perfectament asequible per el meu equip.
Així doncs em poso mans a l'obra, el mateix dia 29 de febrer aprofitant la nit estelada que es presentaba, porto a terme la primera fotografia a les vint hores, que em servirà de base de consulta per a posteriors preses.
El dia 1 de Març, el cel s'espatlla i la fotografia feta resulta de molt mala qualitat, no serveix per fer comparativa; Una boira alta que viatjava de sur a nord fa imposible el treball.
Dia 2, cel molt ennuvolat,per tan res de res.
Dia 3, núvols i clarianes, amb penes i treballs aconsegueixo un parell de preses, vigilant tota l'estona que el peu esquerra dels bessons, fos net de núvols.
Dia 4,molt similar al dia 3 però les clarianes eran més amples.





El que sabem d'aquest asteroide es, que es troba dins el cinturó d'asteroides que hi ha entre Mart i Júpiter,que la seva distancia es de una mitjana de 2,347 unitats astronòmiques del sol, que triga 1313 dies en donar-li la volta i que uns autors li atribueixen un diàmetre de 96 km i altres 200 i escaig.
Descobert el 8 de Novembre de 1853 per John Russell Hind quant feia de director a l'observatori George Bishop de Londres.

Una mica de mitologia :
Euterpe, nom que vol dir "deliciosa,"era una de les nou muses que presidien el cant líric i se la representa amb una corona de flors tocant una flauta doble, instrument que ella va inventar.
Filla de Zeus i la titànida Mnemosyne, tenia vuit germanes més i totes elles eran el fruit de les nou nits que Zeus va passar amb Mnemosyne.
Es veu que aquest bon señor aprofitava bé el temps.

Euterpe (deliciosa)


Les nou muses: Calíope,Clío,Talía, Mepómene,Terpscore, Erato, Polimnia, Urania i Euterpe.
Asteroide 27 Euterpe

Dia 29 l'asteroide encara no ha fet acte de presencia.

L'asteroide senyalat amb una punta de fletxa (costat dret imatge)

La trajectòria el porta a pasar per sota de la estrella 5 Geminorum,es la més lluminosa del costat esquerre de la imatge,
En una fotografia feta una hora més tard,per agafar una perspectiva més amplia de la zona, Euterpe s'ha separat de la estrella que una hora abans ocultaba.

En aquesta fotografia es poden apreciar quatre cúmuls oberts.

Negatiu
A les 20 h. aprox.

A les 21 h. aprox.



Davant el temps atmosfèric plujós que prediuen pels pròxims dies,difícilment podre fotografiar l'asteroide en el seu transit pel mig del cúmul o la sortida d'aquest.
En el cas que es pugi fer,doncs ja veurem la foto.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Fotografia astronómica 15-4-2023